R A I D و انواع آن

       

 



R A I D
Redundancy array of inexpensive disk))
و انواع آن
فهرست مطالب :

-مقدمه
-RAID چيست ؟
-سطوح مختلف RAID
RAID 0
RAID 1
RAID 2
RAID 3
RAID 4
RAID 5
RAID 6
RAID 7
RAID 10
RAID 53
RAID 0+1

-RAID سخت افزاري
-RAID نرم افزاري
- تفاوتها ( کدام بهتر است )




مقدمه :

RAID (آرايه‏اي افزايشي از ديسک‏هاي ارزان) در سال 1987 در دانشگاه برکلي کاليفرنيا بنيان‏گذاري شد. در مقاله‏ي با عنوان ” بررسي آرايه‏هاي افزايشي از ديسک‏هاي ارزان ” که توسط katz ،‌ Gibson و Patterson معرفي شد. ( البته در خيلي جاها ، مانند کتاب‏هاي مايکروسافت ، واژه‏ي ” ارزان” با واژ‏ي ”مستقل” جايگزين مي‏شود ،که به نظر مي‏رسد به دليل اهميت آن در بحث RAID استفاده از آن بهتر باشد ، اما قديمي‏ترين آن‏ها همان چيزي است که در سال 1987 ارايه شده ‏است‌.) موضوع موردبحث اين مقاله ارايه يک ميانگين براي بهبود قابليت اعتماد و نيز کارآيي در سيستم‏هاي ذخيره‏سازي بود. و مفهوم آغازين آن شامل گروه‏بندي درايوهاي ديسک ارزان و کوچک در يک آرايه است به طوري که در سيستم عامل به صورت يک SLED (ديسک منفرد بزرگ وگران ) ديده مي‏شوند RAID . نقطه‏ي مقابل SLED است و کارايي ،‌ ظرفيت و قابليت اعتماد بيشتري نسبت به آن دارد.

RAID چيست ؟

RAID يکي از موارد افزايش تحمل خطاي سيستم است . روش‏هاي مختلفي براي ترکيب چند هارد ديسک در يک آرايه ، بسته به نياز برنامه‏هاي کاربردي ، وجود دارد. اما در همه‏ي حالات استفاده از چندين درايو نتايجي چون : افزايش گنجايش ، امنيت داده و کارآيي درايوها (exceed the capacity, data security, and performance) را به دنبال خواهد داشت. به ياد داشته باشيد که اين روش‏ها روش‏هاي خيلي ارزاني نيستند و هميشه با پيچيدگي و هزينه‏هاي زيادي همراهند.
از زمان اختراع کامپيوتر تا به حال کدهاي نرم‏افزاري رشد زيادي داشته‏اند. و اين رشد نياز به يک محيط ذخيره‏سازي بزرگ را افزايش داده‏است و ابداع شبکه‏هاي محلي و اينترنت نيز اين نياز را شديدتر کرده‏است. مبناي کار RAID فضاي ديسک است و توانسته‏است با ترکيب فضاي هاردديسک‏هاي کوچک با هم در يک مخزن بسيار بزرگ مشکلات را برطرف کند.
MTBF ( ميانگين زماني که از يک Fail تا Fail ديگر صرف‏مي‏شود ) در آرايه برابر است با MTBF يک درايو منحصر بفرد تقسيم بر تعداد درايوهاي موجود در آرايه. در اين صورت MTBF يک آرايه غير افزايشي خيلي کم است. و RAID با ارايه‏ي روش‏هاي مختلف و با ذخيره‏ي اطلاعات افزايشي مي‏تواند در اين مورد نيز سودمند واقع شود.
RAID با توزيع عمليات خواندن / نوشتن روي چند ديسک مي‏تواند کارآيي هاردديسک‏ها را افزايش دهد.( ما در اين مبحث فقط در مورد هارد ديسک بحث مي‏کنيم چون اين اصطلاح‏ها براي ساير حافظه‏هاي جانبي از قبيل Cd_Rom ، Zip Drive ، Floppy
به کار نمي‏رود.(
پيش از اينRAIDبه دليل هزينه‏هاي بسيار بالاي سخت‏افزار مورد نياز آن ،‌ بيشتر براي کاربردهاي تجاري با حوزه‏اي محدود به‏کار مي‏رفت. ولي در چند سال‏ها اخير اين امر دچار تغيير شده‏است ، از ميان تمام سروصداهايي که براي بهبود کارايي و استفاده بهتر از زمان مي‏شود ،‌ RAID توانسته راه خود را باز کند و يک پله بالاتر از همه قراربگيرد. افزايش کنترلرهاي RAID ارزان که مي‏توانند با نسخه‏ي مصرف‏کننده‏ي IDE/ATA کارکنند ( مانند آن‏چه واحدهاي گران‏قيمت SCSI انجام مي‏دهند) اشتياق همگان را به RAID افزايش داده‏است. و اين گرايش شايد ادامه يابد.در حال حاضر نيز تعداد زيادي از سازندگان مادربورد ،‌بوردهاي خود را با حمايت از استاندارد RAID به بازار عرضه‏ مي‏کنند . متاسفانه RAID در زمينه‏ي کامپيوتر به طور واقعي اشکالات را برطرف نمي کند. با اين حال اگر به طور صحيح اجراشود ،‌ مي‏تواند زمان از کارافتادگي را از بين ببرد

سطوح مختلف RAID

سطوح مختلفي براي RAID در نطرگرفته شده‏است. اما بايد توجه داشت که وقتي از سطوح مختلف RAID صحبت مي‏کنيم منظور ما کيفيت ذخيره‏سازي داده‏ها نيست.بلکه منظور ما شيوه‏اي است که براي ذخيره‏ي داده‏ها در آرايه‏هاي هارد ديسک به کارگرفته مي‏شود.


RAID 0 يا Striping

به اين نوع از RAID ، Striping نيز گفته مي‏شود. Striping اساس کار RAID است. در اين روش چندين هارد ديسک يا به طور کلي چندين درايو طوري با هم ترکيب مي‏شوند که به صورت يک واحد ذخيره‏سازي منطقي ديده شوند. در Striping فضاي ذخيره‏سازي هر درايو در نوارهايي ،‌که مي‏توانند کمتر از يک سکتور 512) بايت ) يا بيشتر از چندين مگابايت باشند ، ‌بخش‏بندي مي‏شود. اين Stripe ها ،که ما آن را ” نوار ” ترجمه کرده‏ايم ، در يک تناوب چرخشي کنار هم قرارمي‏گيرند ، در نتيجه فضاي نهايي به دست آمده ترکيبي است از نوارهاي هر درايو. به بياني ساده‏تر داده‏ها به جاي اينکه به طور کامل در يک درايو ذخيره‏شوند و در صورت نياز ادامه‏ي عمليات ذخيره‏سازي آن‏ها در درايوهاي ديگر دنبال شود ، به صورت نواري در سرتاسر آرايه ذخيره‏مي‏شوند. نوع محيط عملياتي تعيين مي‏کند که ما بايد از نوارهاي کوچک استفاده کنيم يا بزرگ.
امروزه بيشتر سيستم عامل‏ها ازعمليات I/O همزمان روي چند درايو حمايت مي‏کنند.با اين حال براي به‏دست آوردن حداکثر توان خروجي براي يک زيرسيستم ديسک ،‌ سنگيني بار عمليات I/O بايد روي چند درايو توزيع شود ،‌تا اين‏که هر درايو تا جاي ممکن مشغول فعاليت باشد و هيچ درايوي بدون استفاده يا با فعاليت کمتر وجود نداشته باشد. در سيستم هاي چند درايوي که از Striping استفاده نمي‏کنند بار I/O ديسک هيچ‏گاه به طور کامل متوازن نمي‏شود. چون برخي درايوها شامل فايل‏هاي داده خواهندبود که مکرراً به آن‏ها مراجعه مي‏شود و برخي درايوها به ندرت مورد استفاده قرارمي‏گيرند.
بوسيله‏ي نواري کردنِ (Striping) درايوهاي آرايه و ايجاد نوارهايي که به اندازه‏ي کافي بزرگ هستند ، ‌به طوري که هر گروه از رکوردها به طور کامل در يک نوار قرارگيرند ،‌ تعداد رکوردهاي بيشتري مي‏توانند در تمام درايوها به طور مساوي توزيع شوند. اين کار در مواقعي که load سنگين وجود دارد تمام درايوها را مشغول نگه مي‏دارد. و به تمام درايوها اجازه مي‏دهد تا به طور همزمان عمليات مختلف ورودي/خروجي انجام دهند. و به اين صورت تعداد عمليات ورودي/خروجي که مي‏تواند در آرايه انجام شود افزايش مي‏يابد.
در RAID 0 شامل آرايه‏اي از درايوهاي ديسک به صورت غير افزايشي است. ( يعني علاوه بر داده‏هاي اصلي ، هيچ درايو ديگري براي نگهداري نسخه‏ي ديگري از داده‏ها وجود ندارد) در RAID 0پريتي نيز وجود ندارد.براساس آن‏چه در مورد Striping گفتيم براي يک مجموعه‏ي RAID 0 ،‌کنترل کننده‏ي RAID داده‏ةا را به صورت نواري روي چند درايو قرارمي‏دهد. اما اساساً چه دليلي وجود دارد که داده‏ها را در بلوک‏هايي از چندين درايو بنويسيم. بخشي از پاسخ اين پرسش در توضيح Striping گفته شد ،‌اما بگذاريد بيشتر در اين مورد بحث کنيم. فرض کنيد شما 10 بلوک داده داريد. ) A , B , C , ... در يک هارد ديسک استاندارد ،‌داده‏ها بايد به اين صورت ذخيره شوند : ابتدا بلوک A ، سپس بلوک B، سپس بلوک C و ... در اين‏صورت اگر نياز به دستيابي به 10 بلوک داشته باشيم ،‌کنترل کننده بايد تمام داده‏ها را فقط يک هارد ديسک داشته‏باشد. در RAID 0،‌داده‏ها بين هارد ديسک‏ها تقسيم مي‏شوند. پس اگر شما 3 ديسک Stripe شده داشته‏باشيد ،‌ داده‏هاي بلوک Aدرهاردديسک صفر ، داده‏هاي بلوک B در هارد ديسک يک و داده‏هاي بلوک C در هارد ديسک سوم بايد ذخيره‏شوند. در اين روش به طور همزمان مي‏توانيم عمليات نوشتن را بر تمام درايوها انجام دهيم و نيز عمليات خواندن داده‏ها نيز مي‏تواند به‏طور موازي انجام شود. پس مدت زمان خواندن و نوشتن ، ‌بسته به تعداد درايوهاي موجود در آرايه کم و کمتر مي‏شود.توجه کنيد که در اينجا داده‏ي افزايشي وجود ندارد. تا زماني‏که داده‏ها به صورت نواري شکل در تمامي هارد ديسک‏ها قراردارند .


RAID 0 سريعترين و مناسب‏ترين روش از ميان تمامي حالات RAID است. و بهترين کارمفيد و کارآيي را در ذخيره‏سازي داده‏ها ارايه مي‏دهد. ولي بايد گفت که هيچ‏گونه تحمل خطايي ندارد. اگر يکي از ديسک‏ها دچار مشکل شود ، تمام آرايه از کار مي‏افتد و هيچ راهي براي بازگرداندن داده‏هاي از دست رفته وجود ندارد.در RAID 0 ،‌کارآيي به اندازه‏ي بلوک‏ها بستگي دارد . اگر اندازه‏ي آن‏ها خيلي کوچک باشد دستورات براي اجرا در عمليات نوشتن متمرکز مي‏شوند ، علاوه بر آن به دستورات واسط سخت‏افزاري بيشتري نياز است. بهينه سازي اندازه‏ي بلوک‏ها باعث مي‏شود که افزايش توان عملياتي کار مي‏شود ، به ويژه براي درخواست‏هاي موازي براي خواندن داده‏ها. اندازه‏ي بلوک‏ها قابل تنظيم است . ولي شما بايد بيت به بيت آزمايش کنيد تا به نتيجه‏ي مطلوب برسيد. اما يکي از تقاط شروع خوب براي حداقل اندازه‏ي بلوک 16 کيلوبايت است. براي محيط‏هاي چندکاربره مي‏توانيم آرايه را با نوارهاي بزرگ تنظيم کنيم. براي سيستم‏هاي تک‏کاربره که به طور مداوم با رکوردها سروکار دارند نيز مي‏توان اندازه‏ي نوارهاي موجود در آرايه را کوچک تر در نظر گرفت.به طور نمونه اندازه‏ي فايل 48 کيلوبايت است. 16 کيلوبايت از اين فايل روي ديسک اول ،‌16 کيلوبايت در ديسک دوم و 16 کيلوبايت ديگر در ديسک سوم نوشته‏مي‏شود.


RAID 1

به اين سطح ،‌mirroring نيز گفته مي‏شود و اساساً يک ترکيب از دو هارد ديسک است که اطلاعات يکي از اين دو ،‌عيناً روي ديگري کپي مي‏شود و در کامپيوتر به صورت يک درايو نمايش داده‏مي‏شود.تحمل خطا در RAID 1 وجود دارد.چراکه اگر يکي از ديسک‏ها از کار بيفتد آرايه مي‏تواند همچنان به فعاليت خود ادامه دهد. به دليل اين‏که هم‏زمان از دو هارد ديسک استفاده مي‏شود ،‌ زمان خواندن سريعتر مي‏شود.روشي که در اين‏جا براي خواندن داده‏ها به‏کارگرفته مي‏شود ، زمان‏بندي Round-robin ( روح سرگردان )‌نام دارد. که سرور براي خواندن داده‏ها مرتباً از يک هارد به هارد ديگر مي‏رود و عملاً زمان را بين دو هارد ديسک تقسيم مي‏کند .
سرعت خواندن در اين جا دوبرابر سرعت خواندن از يک درايومنفرد فاقد‌mirroring است. با اين حال در موقع نوشتن ، داده‏ها بايد روي دو هارد ديسک نوشته‏شوند. و عملاً مي‏بينيم که در مدت زمان نوشتن تغييري حاصل نخواهدشد.نسبت به ساير انواع آرايه‏هاي افزايشي ،‌اين سطح بهترين کارآيي را دارد. ولي از لحاظ رتبه در هنگام ازکارافتادن درايو ،‌نسبت به RAID 5 کارآيي کمتري دارد.بزرگترين عيب اين سطح ،‌هزينه‏اي است که براي درايوهاي اضافي آن پرداخت مي‏شود. به هر حال هيچ‏چيز ارزان به دست نمي‏آيد و براي داشتن يک سيستم امن و کارآ بايد هزينه‏هاي زيادي پرداخت چراکه اگر سيستم ازکار بيفتد يا حتي براي ساعاتي متوقف شود ، هيچ هزينه‏اي نمي‏تواند جايگزين داده‏ها و اطلاعات باارزش ازدست رفته ما باشد.
Duplexing در بيشتر متونِ منبع در مورد آرايه‏هاي ديسک (RAID ) در ادامه‏ي مبحث RAID 1 به موضوعي اشاره‏شده که به آن Duplexing گفته مي‏شود. اما Duplexing چيست؟اساساً Duplexing در مواقعي مورد بررسي قرار خواهد گرفت که ما خواسته‏باشيم RAID را به صورت نرم‏افزاري اجراکنيم . مثلاً بوسيله‏ي سيستم عامل ويندوز 2000 يا . XP (در فصل‏هاي بعدي توضيحات کامل‏تري از RAID نرم‏افزاري و سخت‏افزاري خواهيم آورد‌)در روش استفاده هارد ديسک ها با استفاده از کنترلرهاي يکسان مشکل اين است که يک کنترلر هم درايو اصلي و هم درايو آيينه‏اي را کنترل مي‏کند. اگر کنترل کننده ديسک از کار بيفتد هر دو درايو غير قابل دسترسي مي‏شوند . تکنيکي که براي جلوگيري از اين مشکل پيشنهاد مي‏شود Duplexing است. يعني اين‏که براي هر ديسک يک کنترلر جداگانه استفاده کنيم.





RAID 2

در RAID 2 نيز از روش Striping استفاده مي‏شود و داده‏ها به صورت نوارهاي سکتوري ذخيره مي‏شوند . و بعضي از درايوهاي آرايه براي اطلاعات ECC در نظرگرفته مي‏شوند.با وجود اين‏که اين سطح به‏ندرت در کاربردهاي تجاري استفاده شده‏است ولي بيان‏گر مفهوم ديگري از تضمين داده‏ها ست. هر بيت داده که روي هارد ديسک‏ها نوشته‏مي‏شود ، کد تصحيح خطا يا ECC مربوط به خود را دارد. اين کدها روي درايوهاي جداگانه ذخيره مي‏شوند و به منظور حفاظت از يکپارچگي و سلامت داده‏ها مورد استفاده قرار مي‏گيرند.ECC ارزش‏هاي عددي داده‏هاي ذخيره‏شده بر روي بلوک‏هاي مشخص در درايو مجازي را با استفاده از فرمولي به نام check-sum ( جمع کنترلي ) جدول بندي مي‏کند.
سپس در صورت نياز ،‌ جمع کنترلي براي تاييد سلامت داده‏ها به انتهاي بلوک داده الحاق مي‏شود.هنگامي که داده‏ها مجدداً خوانده مي‏شوند ، جدول بندي ECCمجدداً محاسبه مي‏شود . سپس جمع کنترلي هر بلوک داده‏ي خاص ،‌خوانده شده و با آخرين جدول بندي مقايسه مي‏شود. چنانچه اعداد همانند باشند داده‏ها بدون نقص هستند ، اما اگر تناقضي وجود داشته‏باشد ، داده‏ها ي از دست رفته با استفاده از اولين جمع کنترلي(يا جمع کنترلي قبلي )‌به عنوان يک نقطه‏ي مرجع ،‌قابل محاسبه‏ي مجدد هستند.از اين سطح به ندرت استفاده مي‏شود. به دليل اين‏که تمام هارد ديسک‏ها امروزه اطلاعات ECC را در هر سکتور جاسازي مي‏کنند ،RAID2 مزيت قابل توجهي نسبت به ساير نمونه‏هاي RAID ندارد . (‌ ضمناً کنترلرهاي Adaptec اين سطح را پشتيباني نمي‏کنند)

RAID 3

امروزه ،‌بسيار کم مورد استفاده قرار مي‏گيرد . RAID 3خيلي شبيه RAID 2 مي‏باشد . و اطلاعات را به صورت سکتوري روي گروهي از درايوها stripe مي‏کند. تفاوت آن اين‏است که يک درايو جداگانه براي ذخيره‏ي داده‏هاي پريتي درنظر مي‏گيرد. RAID3 بر داده‏هاي ECC جاسازي شده در هر سکتور براي رديابي اشکالات ، تکيه دارد. اگر درايوي از کار افتاد به‏وسيله‏ي XOR کردن اطلاعات موجود روي ساير درايوها ،‌عمليات بازيابي را انجام مي‏دهد.
اين سطح در واقع انطباقي از RAID 0 است که مقداري از طرفيت هر يک از درايوها را قرباني مي‏کند اما به سطح بالايي از سلامت اطلاعات و تحمل خطا دست‏يابد.در اين حالت ، بلوک‏هاي داده به نوارهايي تقسيم شده و بر روي تمام درايوهاي درون آرايه به جز يکي از آن‏ها نوشته مي‏شوند. اطلاعات موازنه‏ي نوار که براي بررسي سلامت داده در تمام درايوهاي درون زيرسيستم مورد استفاده قرار مي‏گيرند د رهنگام نوشتن داده‏ها ، ايجاد شده و بر روي ديسک پريتي ،‌نوشته مي‏شوند. درايو موازنه نيز به نوارهايي تقسيم شده‏است و هر يک از اين نوارها در درايو موازنه براي نگهداري اطلاعات پريتي مربوط به نوارهاي داده‏ي متناظر آن که در سراسر آرايه گسترده شده ، مورد استفاده قرار مي‏گيرد. اطلاعات موازنه هنگام خواندن داده‏ها بازبيني مي‏شود.اين شيوه با خواندن يا نوشتن داده‏ها بر روي تمام درايوها به طور هم‏زمان يا به صورت موازي توانايي انتقال داده بسيار بالايي را در اختيار قرار مي‏دهد ولي در عين حال مزيت بازسازي داده در صورت از کارافتادن يکي از درايوها و حفظ سلامتي داده‏ها براي سيستم را نيز از دست نمي‏دهد.رکوردهايي که در تمام درايوها گسترده شده‏اند ، نرخ انتقال را در ديسک بهينه مي‏کنند.به دليل اين‎که هر درخواست I/O به چندين درايو از آرايه دسترسي دارد.
در اين سطح RAID در يک زمان فقط به يک درخواست پاسخ داده مي‏شود. و براي محيط‏هاي تک کاربره ، تک کاره با رکوردهاي طولاني ،‌ بهترين کارآيي را دارد. درايوهاي spindle همگام شده (؟) براي پرهيز از پايين آمدن کارآيي در مقابل کار با رکوردهاي کوچک به RAID 3 نيازدارند ) .به دليل اين‏که RAID 5 با نوارهاي کوچک مي‏تواند همان کارآيي RAID 3 را داشته‏باشد،‌ کنترلرهاي Adaptec اين نمونه را نيز پشتيباني نمي‏کنند(

RAID 4

RAID 4 با RAID 3 يکسان است . به جز اين‏که از نوارهاي بزرگ‏تري استفاده‏ مي‏کند.به همين دليل رکوردها از هر درايو جداگانه مي‏توانند خوانده‏شوند(‌البته به جز درايو پريتي). اين عمل اين امکان را مي‏دهد تا عمليات خواندن به اشتراک گذاشته‏شود. در هنگام نوشتن ،‌عمليات آهسته مي‏شود جون پس از ذخيره شدن داده‏ها بر روي يک ديسک ،‌بايد اطلاعات پريتي نيز در درايو مربوط به پريتي نوشته شوند. به هرحال با هر بار عمل نوشتن بايد پريتي به روزآوري شود و لذا درايوها در موقع نوشتن نمي‏توانند مشترکاً استفاده شوند. اين ساختار مزيت ويژه‏اي نسبت به ساير حالات ندارد و کنترلرهاي Adaptec اين نمونه را پشتيباني نمي‏کنند.



در يک جمله مي‏توان گفت که استفاده از نوارهاي بزرگ‏تر ( معمولاً دو بلوک ) در RAID 4 به نرم‏افزار مديريت RAID امکان مي‏دهد تا با استقلال بيشتري نسبت به RAID 3 به اداره‏ي ديسک‏ها بپردازد.
RAID 5

اساساً RAID 5 شبيه RAID 1 است . با اين تفاوت که RAID 5 براي هر نوار از داده‏ها يک پريتي ذخيره مي‏کند. اما در مقايسه با RAID 1 عمليات نوشتن آهسته‏تر است. زيرا يک زمان اضافي براي نوشتن اطلاعات پريتي نياز است.در موقع نوشتن اطلاعات RAID 5 تقريباً 60 درصد آهسته‏تر از RAID 1 عمل مي‏کند. عمليات خواندن هم هيچ تغييري پيدا نمي‏کند.براي رسيدن به بهترين کارآيي ، RAID 5 بايد يک فضاي ذخيره‏سازي داشته باشد برابر با حاصل جمع فضاي تمامي هارد ديسک‏ها منهاي 1.بعضي مواقع به اين سطح از RAID ،‌” آرايه با پريتي چرخشي ” نيز گفته‏مي‏شود. چرا که مانند RAID 4 پريتي‏ها را در يک درايو جداگانه جمع نمي‏کند و اين اطلاعات را در تمام آرايه و بر تمام درايوها توزيع مي‏کند.هيچ درايو منحصر بفردي براي ذخيره‏ي اطلاعات پريتي وجود ندارد. تمام درايوها شامل داده هستند و عمليت خواندن مي‏تواند از تمام درايوها به صورت مشترک انجام شود. براي نوشتن اطلاعات نيز به يک درايو داده و نيز يک درايو ديگر براي ذخيره‏ي اطلاعات پريتي نياز داريم. با توجه به اين‏که ،‌پريتي رکوردهاي مختلف روي درايوهاي ديگر قرارمي‏گيرد ،‌عمليا ت نوشتن معمولاً مي‏تواند به اشتراک گذاشته شود.



بيشترين استفاده از RAID 5 در سرورها و شبکه‏هاي محلي مي‏باشد ، ‌جايي که فضاي ذخيره‏سازي و تحمل خطا بسيار اهميت دارد. در اين روش نيازي به وجود درايو آيينه وجود ندارد . زيرا اگر يکي از ديسک‏هاي اصلي از کار بيفتد ، سرور اطلاعات از دست رفته از نوارهاي پريتي ذهيره شده روي ديگر درايوها بازسازي مي‏کند. براي اجراي RAID 5 ،‌حداقل به سه هارد ديسک نياز داريم.

RAID6

ديسکهاي داده ها مجزا با دو Parity توزيع شده مجزا
RAID6 در واقع نسخه پيشرفته RAID5 مي باشد که تصحيح و کنترل خطا را بهبود مي بخشد . اين ويرايش RAID اطمينان و توانايي بالا در زمينه data storage فراهم مي کند .
بهترين انتخاب براي کاربردهاي بحراني و حساس
معايب :
- طراحي مدار کنترلي بسيار پيشرفته و پيچيده .
- سيکل نوشتن بسيار کند ( دوبار محاسبه مربوط به Parity )
- نياز به N+2 درايو ديسک سخت . بدليل دارا بودن حالت Parity دو بعدي . N ( تعداد ديسکهاي سخت در حالت معمولي) - ادغام اطمينان بالا با قابليت بالا

RAID7

نقل وانتقال بهينه شده غير همزمان به منظوردستيابي به نرخ انتقال بسيار سريع
نقل و انتقال غير همزمان و داراي کنترلگرهاي مستقل.
- درايو مجزا براي ذخيره کردن اطلاعات مربوط بهParity
- برخورداري از سيستم Open System و استفاده از گذرگاهSCSI
-گذرگاه Cache داخلي با سرعت بالا (X-bus )
-ديسک هاي خواندن و نوشتن از امکان Choching استفاده ميکنند.
- کنولوژي مدار توليد Parity تا حدودي با ساير انواع Raid تفاوت دارد .
-مکان Hot Swaping
Open system :
به سيستمي اطلاق مي شود که قابليت سازگاري با سخت افزارها و نرم افزارهاي مختلف را داشته باشد و امکان کارکردن در سيستمهاي مختلف را به راحتي داشته باشد .

RAID10

اين Raid حداقل به 4 دستگاه هارديسک نياز دارد
عمل تکه تکه کردن بلوکهاي داده همانند Raid1 انجام مي پذيرد .
- تصحيح و کنترل خطا نيز مانند Raid2 مي باشد .
- نرخ انتقال بالا
- در شرايط معين , امکان تحمل خرابي چند ديسک در اين نوع RAID وجود دارد .
معايب :
- بسيار گران قيمت
- منبع تغذيه حتمأ بايد متصل به ups باشد .
- جابجايي درايوها بايد به صورت موازي انجام گيرد .
- سيستمهاي Server و بانکهاي اطلاعاتي .

RAID53

نرخ انتقال بالا همراه با قابليت انتقال مناسب
اين آرايه RAID حداقل به 5 دستگاه ديسک سخت نياز دارد .
- RAID53 در واقع بايد RAID03 نلميده شود زيرا عمل Striping آن همانند RAID0 بوده و Segment بندي آن نيز مانند RAID3 مي باشد.
- تحمل خطاي آن مانند RAID3 مي باشد.
- نسبت به RAID3 داراي نرخ انتقال بسيار بهتري مي باشد.
معايب :
- قيمت بالا
- همه ديسک ها بايد با همديگر سنکرون شوند که انتخاب نوع و مدل درايو را محدود مي سازد .
Stripe- کردن در سطح بايتها نهايتأ در محاسبه ظرفيت فرمت شده تأثير منفي مي گذارد .

RAID 0+1

نرخ انتقال داده بهينه :
حداقل به 4 دستگاه هارديسک نياز دارد .
- RAID 0+1 به عنوان آرايه آينه اي نيز معروف است با اين تفاوت که قطعات داده ها يا Segment ها طبق استراتژي RAID0 ايجاد شده اند . - تحمل خطاي اين نوع آرايه مانند RAID5 مي باشد .
- نرخ انتقال بالا .
- بهترين انتخاب براي سيستمهايي که به کارايي بالا بدون توجه به حداکثر اطمينان نياز داشته باشند .
معايب :
- RAID 0+1 نبايد با RAID10 اشتباه گرفته شود . کوچکترين مشکل در عملکرد يک درايو , آرايه را به مدل RAID0 تبديل خواهد کرد .
- قيمت بسيار بالا
- جابجايي درايوها بايد به صورت موازي انجام گيرد .
-کاربرد : پردازشهاي تصويري و fileserever هاي عمومي .
نتيجه گيري :
همانطور که مشخص شد ، استفاده ازRAID براي مقاصد معين مي باشد و در کاربردهاي عادي و روزمره کارايي چشمگيري را به سيستم PC اضافه نمي کند . به عنوان مثال امکان استفاده از CD-ROM و Rewriter روي اين کانکتورها وجود ندارد .بنابراين هنگام استفاده از RAID ابتدا هدف و مورد استفاده خود را مشخص کنيد سپس RAID مناسب را انتخاب نماييد.

RAID سخت افزاري :

بيشتر موارد جدي پياده سازي RAID ، از RAID سخت افزاري استفاده مي شود. به اين معنا که برخلاف پردازش کنترلي آرايه توسط نرم افزار از سخت افزاري اختصاصي براي کنترل آرايه استفاده شود.در ادامه مزايا و معايب هر کدام از شيوه هاي RAID را بررسي مي کنيم.دو نوع RAID سخت افزاري وجود دارد، که تفاوت اصلي اين دو نوع در چگونگي ارتباط آرايه با سيستم است.

" BUS-Based " يا کارت هاي کنترلر RAID سخت افزاري :

اين روش ، سنتي ترين و پر استفاده ترين نوع RAID سخت افزاري به ويژه براي سيستم هاي "" دست پايين"" است. يک کنترلر RAID در PC يا سرور نصب مي شود و درايوهاي آرايه به آن متصل مي شوند. اين کنترلر واسطه اي است بين سيستم و هارد ديسک هاي موجود در آرايه و معمولاً از اينترفيس هاي SCSI يا کنترلرهاي IDE/ATA براي اين منظور استفاده مي شود. داده ها از طريق BUS سيستم ( نوعا( PCI به سراسر PC فرستاده مي شود. برخي مادربردها بويژه براي سيستم هاي سرور به همراه خود به صورت مجتمع، کنترلرهاي RAID را نيز دارند. اين کنترلرها در مادربرد جاسازي شده اند اما از لحاظ کاري تفاوتي با کارت هاي BUS-Based افزودني ندارند. (مانند آنچه کنترلرهاي IDE/ATA در مادربردهاي امروزي انجام مي دهند در مقايسه با سيستم هاي قديمي که کنترلر IDE آن ها به صورت جداگانه به مادربرد افزوده مي شد ) تنها تفاوت کنترلرهاي مجتمع اين است که هزينه اضافي را کاهش مي دهند.
کنترلرهاي RAID هوشمند و خارجي:
در اين طراحي که مورد استفاده سيستم هاي "بالا دستي" قرار مي گيرد، کنترلر RAID به طور کامل از سيستم جدا شده و در يک جعبه جداگانه قرار داده شده است. درون جعبه، کنترلر RAID درايوهاي آرايه را مديريت مي کند (مثلاً با استفاده از( SCSI و سپس درايوهاي منطقي از آرايه را در واسطه اي استاندارد به سرورهايي که از آرايه استفاده مي کنند، ارايه مي دهد. سرور، آرايه يا آرايه ها را فقط به صورت يک يا چند هارد ديسک سريع مي بيند و RAID به طور کامل از ديد ماشين مخفي است. در حقيقت، هر يک از اين واحدها (کنترلرهاي خارجي ) واقعاً يک کامپيوتر درون خودشان دارند. به همراه يک پردازنده اختصاصي که آرايه ها و فعاليت ها را مانند کانالي بين سرور و آرايه مديريت مي کند.
اجراي RAID به صورت BUS-Based ارزانتر و خيلي ساده تر از اجراي RAID به صورت اکسترنال است. محدوده قيمتي کارت هاي IDE/ATA حدود 100 دلار و در بالاترين حد با استفاده از وسايلي که از امتيازات خاصي برخوردارند تا چند هزار دلار مي رسد.
اين در حالي است که سيستم هاي کنترلرهاي خارجي RAID هنوز خيلي گران هستند اما از امتيازها و ويژگي هاي جذاب آن نمي توان چشم پوشيد! مثلاً قابليت توسعه زيادي نسبت به BUS-Based RAID دارند، (براي آرايه هاي بزرگ ، فضايي در حد ترابايت را نيز مي توانند پوشش دهند ) و مي توانند کارآيي بهتري ارايه کنند. اما هزينه اي که بايد در ازاي اين سخت افزار پرداخت شود معمولاً در حدي نيست که کاربران معمولي PCها از عهده آن برآيند يا حتي به آن فکر کنند!

توجه :

کنترلرهاي RAID خارجي نبايد با کيس هاي RAID خارجي اشتباه گرفته شود. اين کيس ها که به Enclosure معروفند داراي Power وساختار فيزيکي خاص براي درايوهاي يک آرايه RAID هستند، اين کيس ها را بيشتر در محيط هاي بزرگ عملياتي که با داده هاي زيادي با حجم بالا سروکار دارند مي بينيم. ضمناً مي توان ترکيبي از کنترلرهاي RAID را با اين سيستم ها ايجاد کرد.در اکثر حالات تصميم گيري براي استفاده از RAID به صورت سخت افزاري مستلزم پرداخت هزينه هاي بالايي است.
اگر شما از هر کدام از سطوح پيچيده و مبهم RAID مثل 1+0 مي خواهيد استفاده کنيد، قطعاً بايد به RAID سخت افزاري متوسل شويد چرا که اين سطوح خاص در RAID نرم افزاري Support نمي شود. و نيز اگر به کارآيي بالا نياز داريد که در زمان استفاده از سطوح محاسباتي و قدرتي RAID به دست مي آيد انتخاب RAID سخت افزاري الزامي است. به دليل اينکه RAID5 نرم افزاري ممکن است در مواردي براي شما دردسر آفرين باشد.

RAID نرم افزاري:

در مورد RAID نرم افزاري پيش از اين نکاتي گفتيم. حال نگاهي گذرا داريم به مزايا و معايب استفاده از آن:

مزاياي RAID نرم افزاري:
هزينه کم:
اگر قبلاً از سيستم عاملي استفاده کرده و مي کنيد که RAID را پوشش مي دهد، ديگر نيازي به پرداخت هزينه هاي اضافي نيست. فقط ممکن است نيازداشته باشيد که حافظه سيستم تان را بالا ببريد.
ساده بودن: نيازي به نصب، تنظيم و مديريت يک کنترلر سخت افزاري نيست.
Duplexing: در بخش اول اين مقاله (شماره 6 ماهنامه) Duplexing را توضيح داديم. در
سطح RAID1 نرم افزاري مي توان از اين شيوه استفاده کرد اما در سخت افزار نه (البته بسته به نوع کنترلر(

معايب RAID نرم افزاري:

کارآيي پايين:
براي مديريت آرايه ، چرخه هايCPU ( CPU Cycles ) ربوده مي شوند و کار ساير بخش هاي نرم افزاري و سخت افزاري دچار مشکل مي شود. در اصل اين مشکل براي سطوح ساده مثل سطح 1 چندان مهم نيست اما براي سطوح پيچيده اي چون سطح 5 خيلي اهميت پيدا مي کند.

محدوديت Boot Volume:
سيستم عامل نمي تواند از طريق آرايه RAID بوت شود و به يک پارتيشن غير RAID براي بالا آوردن سيستم نياز است که باعث افزايش زمان بالا آوردن سيستم مي شود.

عدم پوشش سطوح مختلف به طور کامل:
RAID نرم افزاري محدود است به سطح خاصي مانند 0،1 و5 و سطوح جذاب RAID، بيشتر سخت افزاري هستند ). به جز Duplexing که قبلاً توضيح داده شد (

عدم حمايت از ويژگي هاي پيشرفته :

اين نوع RAID، از ويژگي اي پيشرفته اي چون Hot Spares و Drive Swapping حمايت نمي کند.
ناسازگاري با سيستم عامل ها :
اگر RAID را براي يک سيستم عامل مشخص تنظيم کنيد، فقط آن سيستم عامل مي تواند به آرايه دسترسي داشته باشد و در صورت نصب ساير سيستم عامل ها قابل دسترس نخواهد بود، و مشکلاتي را براي محيط هايي با چند سيستم عامل که مي خواهند از RAID استفاده کنند به دنبال خواهد داشت.





تفاوتها (کدام يک بهتر است؟ )

بستگي دارد به هدف و ميزان هزينه شما و انتظاراتي که شما داريد. RAID نرم افزاري از طريق يک سيستم عامل تنظيم مي شود و به طور ذاتي کارايي کمتري نسبت به کنترلرهاي سخت افزاري RAID دارد. اين به علت فقدان سخت افزار اختصاصي براي مديريت آرايه هاي RAID است. اما بايد گفت که تنظيم آن، دست کم موقع استفاده از Windows XP Professional، نسبت به سيستم هاي مبتني بر سخت افزار ساده تر و انعطاف پذير تر است.دومين عامل در زمينه بررسي و انتخاب نوع RAID، اين است که آيا شما مي خواهيد سيستم عامل تان قسمتي از آرايه باشد يا خير؟
بزرگترين محدوديت در انجام RAID در ويندوز XP اين است که سيستم عامل بايد قبل از ايجاد آرايه RAID نصب شود. به اين معنا که اگر شما بخواهيد ديسک سيستم عامل خود را Strip کنيد، براي افزايش سرعت Loading راهي جز رفتن به سمت کنترلرهاي RAID سخت افزاري نداريد.
بنابراين اگر بدون ايجاد درايوهاي Strip شده ، مي خواهيد حداکثر استفاده را ببريد يا اگر براي Backup هاي خود نياز داريد که از RAID استفاده نماييد از مادربردي استفاده کنيد که کنترلر RAID را به صورت Onboard در خود دارد و يا اينکه از يک کارت کنترلر PCI استفاده کنيد. اما اگر مي خواهيد سرعت درايوهاي Stripped را امتحان کنيد به سراغ RAID نرم افزاري برويد که همان طور که گفتيم در ويندوز XP, 2000 اين امکان فراهم شده است و ضمناً آسانتر و ارزانتر نيز مي باشد.


تجهيزات RAID از بخش هاي زير تشکيل شده است:

جدول RAID براي تعريف تنظيمات آرايه هاي RAID، ساختارهاي داده به منظور ذخيره Discriptionها براي Cache کردن داده ها، موتورها براي محاسبه اطلاعات توازن ( Parity ) ، بخش منطقي براي هندل کردن ورودي/خروجي ها از آرايه هاي RAID.
اين قسمت ها (Components ) ممکن است به صورت نرم افزاري ارائه شوند( مثل حالت kernel-mode ) يا اينکه درون کنترلرها جاسازي شده باشند. در RAID نرم افزاري يکي از مشکلات اين است که به دليل مراجعه زياد CPU و اجزاي آرايه و ترافيک بالاي داده اي که جريان پيدا مي کند مشکلاتي براي ساير نرم افزارها بوجود آمده و در برخي موارد از کار افتادن سيستم را نيز به دنبال دارد.

نتيجه: RAID نرم افزاري را در صورتي استفاده کنيد که گستردگي کار شما زياد نباشد و يا براي مصارف خانگي و استفاده در محيط هاي کوچکي که حجم درخواست ها و تعداد کاربران کمتري دارند استفاده کنيد. اما در محيط هايي با کاربران زياد و عمليات خواندن و نوشتن سنگين، RAID سخت افزاري تنها گزينه است. البته باز هم بستگي به نوع کار دارد.

نکته: تمام روش ها و تکنيک هايي که RAID ارائه مي دهد در جهت کاهش اثرات از کارافتادگي سيستم ها و سرورهاست و هيچگاه اين شيوه ها شما را از پشتيباني فايل ها (Backup ) بي نياز نمي کند. پس اگر قصد داريد که RAID انتخاب کنيد باز هم روش هاي معمول خود براي گرفتن نسخه پشتيبان از داده ها و فايل ها ( به هر صورتي که هست ) را ادامه دهيد.
ناسازگاري نرم افزاري : برخي نرم افزارهاي سودمند مثل Partition Magic و برنامه هايي از اين قبيل ممکن است با آرايه هاي نرم افزاري تداخل داشته باشند.
عدم اعتبار و قابليت اطمينان : برخي کاربران به خاطر باگ هايي که ممکن است ضمن استفاده از RAID پيش بيايد از آن پرهيز مي کنند، هر چند کنترلر هاي سخت افزاري RAID هم از اين مشکلات دارند اما، نسبت به RAID هاي سخت افزاري با کيفيت خوب بعضي سيستم عامل ها هم هستند که در برابر اين مشکلات تحمل بيشتري دارند.

مشتریان ما

وزارت مسکن وشهرسازي
وزرات امور اقتصادي و دارايي کشور
وزارت بازرگاني جمهوري اسلامي ايران
سازمان نظام مهندسي ساختمان استان گيلان
مجموعه فرمانداريهاي تابعه گيلان
مجموعه بخشداريهاي تابعه گيلان
سازمان بنياد شهيد و امور ايثارگران گيلان
سازمان بازرگاني گيلان
اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامي گيلان
اداره کل حفاظت محيط زيست گيلان
اداره کل هواشناسي گيلان
موسسه تحقيقات برنج کشور
اداره کل دادگستري گيلان
اداره کل پست گيلان
کليه شهرداري هاي گيلان
اداره کل اوقاف و امور خيريه گيلان
اداره کل فني و حرفه اي گيلان
اداره کل ثبت احوال گيلان
اداره کل زندانهاي گيلان
اداره کل راه و ترابري گيلان
اداره کل کار و امور اجتماعي گيلان
اداره کل تجهيز و نوسازي مدارس گيلان
سازمان منطقه آزاد تجاري - صنعتي انزلي
شوراي راهبردي ICT گيلان
شرکت برق و منطقه اي گيلان
اداره کل گمرکات انزلي
ستاد تشويق و حمايت از سرمايه گذاري گيلان
ستاد تشويق و حمايت از سرمايه گذاري سيستان و بلوچستان
اداره کل دامپزشکي گيلان
استانداري گيلان
اداره حفاظت محيط زيست شهرستان بندر انزلي
اداره حفاظت محيط زيست شهرستان لاهيجان
سازمان جهاد کشاورزي گيلان
سازمان قضايي نيروهاي مسلح گيلان
تماس با مدیریت:
33252806
پشتیبانی:
33226475
تلفکس:
013-33223760
آمار بازدید امروز: 18 بازدید ديروز: 110 بازدید کل: 638789 بازدید